Doorgaan naar hoofdcontent

Tip KBW 2020 - verhalende boeken over geschiedenis (deel 3)

Ben je op zoek naar (prenten)boeken rond een geschiedenis thema? 

Dan zit je hier goed! De Kinderboekenweek van 2020 sluit ook perfect aan bij deze boeken. Het thema is namelijk 'en toen...'


Ik schreef er een aantal jaar geleden al over met wat tips. Je kunt het eerste artikel hier lezen en het tweede artikel met meer boekentips vind je hier.

TIP!: Ken je deze poster al die speciaal is gemaakt voor de Kinderboekenweek van 2020? Uitprinten en ophangen maar!

Dit is het kinderboekenweekgeschenk van 2020:
Arend van Dam - De diamant van Banjarmasin
https://www.bookspot.nl/boeken/de-diamant-van-banjarmasin-9789059655355
Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers.

Dit is het Kinderboekenweek prentenboek van 2020:
Mylo Freeman - Tweeling!
https://www.bol.com/nl/p/kinderboekenweek-2020-tweeling/9300000011480428/
Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich als een tweeling. Als ze na school een zandkasteel bouwen, pakt een meisje het schepje van Robbie af. Roef zegt dat ze dat niet moet doen. Maar even later doet ze het wéér. Dan blijkt het niet één meisje te zijn, maar twee. Ze zien er precies hetzelfde uit. En zij beweren een echte tweeling te zijn.

Vanaf groep 1-2:

Edward van de Vendel - Er lag een trommeltje in het gras
https://www.bol.com/nl/p/er-lag-een-trommeltje-in-het-gras/9300000005709459/
Het trommeltje dat opa Bas als kleine jongen op een rommelmarkt vond, kreeg Lientje nog veel langer geleden in een ver warm land. Maar op een dag vergeet opa Bas het trommeltje. Wie zal het vinden?

Rian Visser - De steen en de tijd
Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

Vivian den Hollander - Dat wil ik later ook!
Lisa en Jimmy helpen opa en oma met het opruimen van de zolder. Er komt van alles tevoorschijn: schaatsen, een oude jas, fotoboeken, een poppenwieg… Al die oude spullen hebben een eigen verhaal – én Lisa en Jimmy kunnen er ook nieuwe verhalen mee verzinnen! Jimmy vindt een oude politiepet en speelt dat hij een agent is. En Lisa wordt dierendokter. Maar het leukst is het als opa en oma gaan vertellen. Over vroeger. En toen was alles heel anders dan nu.


Bette Westera - Held op sokken
Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land - dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft...

Floor Bal - Het hele soepzootje
In 'Het hele soepzootje' vind je alle antwoorden over het ontstaan van het heelal en de aarde, uitgelegd op kleuterniveau. Oerknal Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Wanneer is de aarde begonnen met bestaan? Hoe kwam de mens op de aarde? 'Het hele soepzootje' is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt. Stap voor stap worden de belangrijkste ontwikkelingen op kleuterniveau uitgelegd.

Guido van Genechten - Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's
Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud.
Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip - pardon - deze dino weet alles over de andere dinosaurussen. Dat zal hij wel even bewijzen!

Vanaf groep 3-4:

Thijs Goverde - AVI kanjers - Vandaag ben ik ridder!
https://www.bol.com/nl/f/avi-kanjers-vandaag-ben-ik-ridder/9200000131777372/
Lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!

Martine Letterie - Kinderen met een ster
https://www.bol.com/nl/p/kinderen-met-een-ster/9200000052024092/
In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Martine Letterie - Verboden te vliegen
lke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. "Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,' heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?
Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio's... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. 

Kaye Umansky - De ridders van de klaptafel
https://www.makkelijklezen.nl/webshop/de-ridders-van-de-klaptafel/
Koning Artje wordt gek van het kabaal van de ridders in het kasteel. Ze laten ook overal hun zwaarden slingeren en ze zeuren hem aan zijn kop. Het is tijd dat ze een eigen kamer krijgen om in rond te hangen, maar dat valt nog niet mee… De legende van Koning Arthur… maar dan anders.

Jochem Myjer - De Gorgels - En toen?
https://www.bol.com/nl/p/de-gorgels-en-toen/9200000132139867/
‘Heel voorzichtig duwde Melle tegen de oude houten deur van het werkhuisje. KRAKKKK. PIEPPPPPPPP. Hij keek voorzichtig om het hoekje. Opa had niets in de gaten. Hij stond midden in de kamer, half zingend met een kromme rug, iets te kleien… Melle sloop zachtjes dichterbij. ‘Wat ben je aan het maken, Grote Krulman?’ riep Melle vlakbij zijn oor.’
Opa schrikt en gooit plagend een stukje klei naar Melles hoofd. Melle duikt en de klei verdwijnt in een open kast. Als hij het van opa moet zoeken, ontdekt hij een doos. Een doos met een geheim…
Ga op zoek naar je eigen geschiedenis met de Gorgels. Een uniek boek om samen te lezen en met je familie in te vullen.

Vivian den Hollander - Weet je nog, opa?
https://www.bol.com/nl/p/weet-je-nog-opa/9200000132859860/
Opa Bak krijgt een leuke uitnodiging. Zijn vrienden van vroeger houden een reünie! Er zijn allerlei spelletjes te doen: zaklopen, hoepelen, een kruiwagen-race. En polsstokhoogspringen, iets waar opa vroeger kampioen in was! Tom en Mila willen opa wel eens in actie zien en gaan mee naar het feest. Kan hij het nog net zo goed als vroeger?

Sylvia Vanden Heede - Vos en Haas - Het land van de Nijl
https://www.bol.com/nl/p/vos-en-haas-het-land-van-de-nijl/9200000072476017/
'Het treft dat jullie mij treffen', knipoogt Rob. 'We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.' 'Wat bedoel je met feitjes en weetjes?' vraagt Vos. 'Ditjes en datjes', zegt Rob. Daar wordt Vos ook niet wijzer van. Daarom geeft Rob een voorbeeld. 'Weet je dat het in Egypte heel droog en heet is?' vraagt hij. 'Ja', knikt Haas. 'Want in Egypte is er veel woestijn. Maar er stroomt ook een grote rivier door. Het is de Nijl.' Rob kijkt sip. Daar gaat zijn weetje! Haas wist het al!

Maria Isabel Sánchez Vegara - Van klein tot groots - Anne Frank
https://www.bol.com/nl/p/van-klein-tot-groots-anne-frank/9200000101929897/
Anne Frank was een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi's. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog.
Suzan Boshouwers - Willewete - De Grieken
https://www.bol.com/nl/p/willewete-willewete-de-grieken/9200000046155135/
Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Vanaf groep 5-6:

Warner weet het zeker. Hij wil later ridder worden. De kinderen van de klas lachen hem uit. Zij zeggen dat het niet kan. Hebben ze gelijk? Of zou het misschien toch kunnen?

Koos Meinderts - Naar het Noorden
https://www.bol.com/nl/p/naar-het-noorden/9200000059528139/
Het is oorlog, het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep ondervoede 'bleekneusjes' naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Hij moet letterlijk van zich afslaan om in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is een plek voor zichzelf op te eisen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt hij zich af wanneer hij zijn ouders weer terugziet. Zouden ze nog wel leven? En hoe vergaat het Nel en Kleine Kees?

David Slavin - Gekke goden van de Olympus
https://www.bol.com/nl/p/gekke-goden-1-gekke-goden-van-de-olympus/9200000124410515/ (Is ook een serie)
De middelbare school is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je de zoon van oppergod Zeus bent en zelf geen godenkrachten hebt, en je broer Adonis wél een geweldige god is. Kakdonis ziet zijn toekomst dan ook somber in als hij en zijn fantastische broer naar de middelbare school gaan. Maar Kakdonis laat zich niet op z'n kop zitten en is in de race voor klassenvertegenwoordiger. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt hij een plan om te winnen – én om te bewijzen dat hij en zijn knettergekke vrienden net zo goed goden zijn met hun eigen krachten.

Agave Kruijssen, Janny Molen & Martine Letterie - Over vroeger en nu: verhalen bij de canon
In vijftig spannende en kleurrijke verhalen neemt dit boek je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Naar de nacht van de watersnoodramp, bijvoorbeeld. Maar ook naar de tijd van de hunebedden, de strijd van de patriotten en de aanleg van de eerste spoorlijn. Beleef samen met Michiel de Ruyter de Slag bij Kijkduin. Lees hoe Eise Eisinga zijn planetarium bouwde. En maak met de elfjarige Louis de allereerste televisie-uitzending mee. Een onmisbaar boek voor jong en oud!

Arend van Dam - De gijzelaar en de bastaard
https://www.bol.com/nl/p/de-gijzelaar-en-de-bastaard/9200000132859949/
Op een dag in 1568 wordt Filips Willem, de dertienjarige zoon van Willem van Oranje, meegenomen door soldaten. De Spaanse koning noemt hem zijn "speciale gast', maar Filips Willem weet wel beter: hij wordt gegijzeld. In Spanje wacht hij vol spanning af wat zijn lot zal zijn. Zal zijn vader zwichten onder de druk en voor zijn zoon kiezen? Of vindt hij de vrijheid van zijn land belangrijker en zet hij zijn opstand tegen de Spanjaarden voort?
Terwijl de jaren verstrijken, nemen Filips Willems twijfels toe. Denkt zijn familie nog wel aan hem? Zal hij ooit kunnen terugkeren naar huis? Alleen aan een geheimzinnige toehoorder kan hij zijn verhaal kwijt. Maar kan hij als prins wel zomaar vriendschap sluiten met deze bastaard? En wat betekent het eigenlijk nog om prins te zijn, zo ver verwijderd van zijn familie en vaderland?

Jacques Vriens - Strijd om de kathedraal
https://www.bol.com/nl/p/strijd-om-de-kathedraal/9200000123052361/
Thies droomt ervan om toneelspeler te worden, ook al zegt zijn vader regelmatig: 'Nu ben ik nog de baas over de bouw van de kathedraal, maar later word jij bouwmeester.' Thies durft niet te zeggen dat hij daar helemaal geen zin in heeft, want zijn vader zal woedend zijn.
Op een dag leert Thies het blinde meisje Mette kennen. Zij wil alles weten over de kathedraal en doordat hij zo goed kan vertellen, komt het bijzondere gebouw voor Mette tot leven. Helaas is niet iedereen blij met de kathedraal: de bouw wordt gesaboteerd en er vallen zelfs doden. Daardoor komt ook het leven van Mette op zijn kop te staan. De enige die het voor haar durft op te nemen, is Thies. En dat betekent dat hij in verzet moet komen tegen zijn vader…

Gary Northfield - Julius Zebra: Rollebollen met de romeinen (is ook een serie)
https://www.bol.com/nl/p/julius-zebra-1-rollebollen-met-de-romeinen/9200000114043182/
"WELKE GEK HEEFT HIER EEN GAT GEMAAKT?' schreeuwde Julius. Hij duwde de harige wrattenzwijnbillen uit zijn gezicht. Het wrattenzwijn klopte zichzelf af. "Ik heb wel
eens verhalen over dit soort kuilen gehoord en als ik het goed heb (en ik hoop van harte dat dat niet zo is), dan zitten we nu flink in de penarie.' Julius wilde net gaan vragen wat een penarie was, toen er nog een grote bos met botten en haren boven op hem donderde. "HÉ! WAT GEBEURT ER?!' schreeuwde hij. Hij probeerde de klomp van zich af te duwen. "WAAROM MOETEN DIE IDIOTEN NOU PRECIES OP MIJN KOP TERECHTKOMEN?' "Wie noemt mij hier een IDIOOT?' Toen ze doorhadden wie dat was, krabbelden ze allebei panisch tegen de zijkanten van de kuil omhoog en begonnen met hoge kreetjes te gillen: "EEN LEEUW! EEN LEEUW! HAAL ONS HIER UIT! HAAL ONS
ERUIT!' Maar hun geschreeuw kwam niet boven het happen en loeien van de wolven uit. En toen klonk er van vlak boven hun hoofden een brulstem die bulderde: "Uit de weg, jongens! Ik heb die schepsels LEVEND nodig!' Julius gleed naar de bodem van de kuil en zuchtte diep. "Dit gaat echt niet goed aflopen…'

Geronimo Stilton - Reis door de tijd (is ook een serie)
https://www.bol.com/nl/p/geronimo-stilton-reis-door-de-tijd/9200000124033639/
In de Reis door de tijd serie van Geronimo Stilton reis je met de familie Stilton mee door de tijd! Terug naar het Oude Egypte, de renaissance, de middeleeuwen en zelfs terug naar de tijd van de dinosauriërs! Je ontmoet interessante figuren uit de geschiedenis en leert van alles over het tijdperk waar de familie doorheen reist. En ondertussen beleef je de spannendste avonturen! De Reis door de tijd serie bevat 8 losse stripboeken.

Jacques Vriens - Oorlogsgeheimen
https://www.bol.com/nl/p/oorlogsgeheimen/9200000026586123/
Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit eerst wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen en wie er in het verzet zitten. Dan vertelt Maartje aan Tuur dat ook zij een groot geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij…

Tosca Menten & Jozua Douglas - Prutsers en pechvogels
https://www.bol.com/nl/p/prutsers-en-pechvogels/9200000132860133/
Prutsers en pechvogels is de nieuwe verhalenbundel van schrijversduo De Gouden Grijns. Verhalen uit de geschiedenis, maar nu eens niet over heldhaftige keizers, gewiekste uitvinders en sublieme kunstenaars. In deze bundel staan historische missers centraal. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart.

Vanaf groep 7-8:

Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling
https://www.bol.com/nl/p/het-lied-van-de-vreemdeling/9200000132139526/
41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.
Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo'n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.
Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?

Tialda Hoogeveen - Oerstoer
https://www.bol.com/nl/p/oerstoer/9200000107459618/
Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren?

Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman
https://www.bol.com/nl/p/de-reis-van-syntax-bosselman/9200000085203917/
Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek.

Jacques Vriens - Smokkelkinderen
https://www.bol.com/nl/p/smokkelkinderen/9200000057345778/
Arie groeit op in Zuid-Nederland tijdens de crisis van de jaren dertig. Zijn vader probeert met smokkelen aan geld te komen. Hij smokkelt van alles naar België, vooral boter, "het vette goud'. Samen met zijn gehandicapte oudere zus en zijn vader woont Arie bij zijn bazige oma. Over zijn moeder wordt nooit gesproken. Ze zou zijn gestorven bij zijn geboorte.
Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag gaan smokkelen en als "voorloper' moet kijken of de kust veilig is. Maar sommige smokkelaars plegen verraad door de grenswachters in te lichten over op handen zijnde acties. De onrust in het dorp en op school neemt toe. Arie komt midden in die strijd terecht als blijkt dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. En dan hoort hij tijdens een smokkelnacht ineens iets over zijn moeder...

Annet Huizing- Het pungelhuis
https://www.bol.com/nl/p/het-pungelhuis/9200000132692627/
"Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging."
Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa's huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

Fedor de Beer - Operatie Turtuga
https://www.bol.com/nl/p/operatie-turtuga/9200000132860029/
Thoms vader is archeoloog en antropoloog. Hij weet alles van oude culturen en reist de hele wereld over. Als er voor de kust van Texel een oud WIC-schip wordt gevonden, is hij dan ook een van de duikers die naar het wrak afdaalt. Thom en zijn vriendinnetje Lin mogen allebei een oude fles uit het schip hebben. Tot hun grote verbazing zit er in een van de twee een schatkaart van Bonaire, die alles te maken lijkt te hebben met de Zilvervloot van Piet Hein!

Nou, na deze lange lijst met boeken heb je vast genoeg tips om over de geschiedenis te gaan lezen of voorlezen! En mocht dat niet zo zijn, check dan eens mijn eerste artikel en mijn tweede artikel over verhalende geschiedenisboeken!

Veel leesplezier!



Reacties