Doorgaan naar hoofdcontent

Tip KBW 2020 - Gespot: 4 verhalende geschiedenisboeken (met een extraatje)

Graag wil ik jullie vier boeken tippen die je kunt gebruiken bij het vak geschiedenis. Meestal grijp ik als eerste naar informatieve boeken die in kindertaal het onderwerp uitleggen, maar deze boeken vertellen één of meerdere verhalen binnen een geschiedenisthema.

Vanaf groep 1-2:
Johnny Duddie - Gigantosaurus
http://www.bol.com/nl/p/gigantosaurus-kartonboek/9200000046099701/
Als vier dinokinderen samen gaan spelen belooft een van hen de wacht te houden en de andere te waarschuwen mocht de gigantosaurus komen. Hij maakt er echter een spelletje van en roept iedere keer terwijl er niks aan de hand is. Net als de anderen hem niet meer geloven komt de gigantosaurus écht hun kant op...

Vanaf groep 3-4:
Daphne Deckers - Het vliegende schaap
http://www.bol.com/nl/p/het-vliegende-schaap/9200000030602618/
Georgette (Sjors') is een eigenwijs schaapje dat op tragische wijze haar moeder verliest. Wanneer de kudde haar de rug toekeert, sluit ze vriendschap met Pulletje, een eend met veel praatjes, en Gallus, een haan met hoogtevrees. Na veel spannende verwikkelingen worden zij de bemanning' van de allereerste ballonvaart. Het verhaal speelt in het Frankrijk van Lodewijk XVI, en de levens van de dieren zijn verweven met die van Joseph en Etienne Montgolfier, de uitvinders van de luchtballon.


Vanaf groep 5-6/ 7-8:
Jan Paul Schutten - Kinderen van Nederland
http://www.bol.com/nl/p/kinderen-van-nederland/9200000011181198/
De kinderen uit dit boek leven allemaal in een andere periode uit de geschiedenis van Nederland. Van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Een stukje van hun geschiedenis staat in dit boek. Daarnaast vertelt de schrijver waar de informatie over deze kinderen vandaan komt.
Kortom: verschillende verhalen met avontuur en een beetje informatie.

Jens Christian Grøndahl - Mijn oma's verhaal
http://www.bol.com/nl/p/mijn-oma-s-verhaal/9200000022055440/
Nina kijkt voor het eerst met haar oma naar foto's van vroeger, toen haar oma net zo oud was als Nina nu. Oma heette toen Gladys en had een beste vriendin die Nina heette. Gladys en Nina hebben nu geen contact meer met elkaar. Eigenlijk al niet meer sinds ze twee meisjes waren en de Duitsers ervoor zorgden dat Nina en haar familie moesten vertrekken.


Extraatje (informatief):
Suzan Boshouwers - Had ik maar een tijdmachine
http://www.bol.com/nl/p/had-ik-maar-een-tijdmachine/9200000050458660/
Verschijnt zeer binnenkort, maar ziet er veelbelovend uit.
Dit boek is een informatief prentenboek voor jonge kinderen over het ritme van de tijd: snel en langzaam, de winter en de zomer, Oud en Nieuw, de zon en de maan, haasten en stilzitten.
Het helpt kinderen om de basisvormen van de klok écht te begrijpen.

Update: Het boek is nu te koop.
Hier kun je een leuke kleurplaat downloaden. Hoeveel nachtjes nog totdat ik jarig ben?
Bij dit boek kun je ook een houten klokpuzzel bestellen. Kijk hier voor meer info.


Veel plezier ermee!

Reacties