Doorgaan naar hoofdcontent

Tips KBW 2020 - Gespot: verhalende geschiedenisboeken deel 2

Toen ik het eerste bericht over geschiedenisboeken voor kinderen met een geschiedenis onderwerp plaatste, had ik al het gevoel dat ik een heleboel boeken over het hoofd had gezien.

Na wat speurwerk in de bibliotheek en op internet kwam ik inderdaad nog een heleboel boeken tegen.
Een aantal klassiekers van schrijvers als Thea Beckman, Tonke Dragt of Simone van der Vlugt die ik even vergeten was.

Hierbij een iets langer rijtje ter aanvulling op het eerste bericht.

Vanaf groep 1-2:
Arend van Dam - Overal en ergens
http://www.bol.com/nl/p/overal-en-ergens/1001004006522505/
NEDERLAND IS MEER dan klompen, kaas en tulpen. Overal en ergens… reist door de twaalf provincies en vertelt over alles wat ons land zo bijzonder maakt: de duinen, de dijken, de sluizen, de havens, de polders en de bollenvelden. Op speelse wijze vertelt Arend van Dam over het unieke karakter van Nederland in vijftig levendige verhalen: over de grachtengordel van Amsterdam, de droogmaking van de Beemster, het planetarium van Eise Eisinga en De aardappel eters van Vincent van Gogh.

JufYvon over dit boek: "Dit boek (en alle andere boeken van Arend van Dam) is ook in de hogere groepen heel goed te gebruiken. Bij dit boek is ook een prachtige lesbrief gemaakt die je hier kunt downloaden."

Arend van Dam - Lang geleden...
http://www.bol.com/nl/p/lang-geleden/1001004004725759/
DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen.
Arend van Dam heeft nu de belangrijkste gebeurtenissen toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Lang geleden... bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter.


Hein Klompmaker - De wereld van Oek
http://www.bol.com/nl/p/de-wereld-van-oek/1001004002007198/
Leven in de prehistorie? Hoe ging dat? Oek is een jongetje van zes jaar. Hij vertelt het verhaal van zijn dorp. Samen met zijn vader, moeder, zusje, opa en hond Max leefde hij daar heel lang gelden.
In de wereld van Oek is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het ontroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Kijken naar hoe de wereld er lang geleden uitzag.

Vanaf groep 3-4:

Rian Visser - Terugblikken leesboeken - Spion aan de overkant
http://www.bol.com/nl/p/terugblikken-leesboeken-2-spion-aan-de-overkant/1001004006282822/
Vlak bij het Germaanse dorp waar Walo woont, bouwen Romeinse soldaten een legerkamp. De dorpelingen zijn bang dat de Romeinen hen tot slaven zullen maken. Iemand moet uitvissen wat de Romeinen van plan zijn. De keus valt op Walo. Hij vindt een baantje als hulp in de keuken van het kamp. En dan begint zijn werk als spion…

JufYvon over dit boek: "Naast het leesverhaal zit er ook een informatief gedeelte achterin elk boek. In de serie 'terugblikken leesboeken' waar dit boek deel van uitmaakt, zijn nog 49 andere boeken verkrijgbaar. Alle boeken zijn geschreven de niveaus: E4, M5, E5, M6 of E6. Hier vind je ook nog drie digibordlessen van Rian Visser bij de boeken.
Hier vind je alles leesboeken, compleet met inkijkexemplaren."

Anneriek van Heugten - Terugblikken prentenboeken - De vuurdraak
http://www.bol.com/nl/p/terugblikken-prentenboeken-8-de-vuurdraak/1001004006306953/
Luuk is erg opgewonden: binnenkort rijdt de allereerste trein van Nederland! Er doen allerlei griezelige verhalen de ronde over de trein. Sommige mensen noemen hem zelfs een vuurdraak!
Luuk zou dolgraag naar het station gaan, maar dat kan niet. Hij moet zijn vader helpen met de trekschuit. Dan ontmoet hij Stephanie. En die zorgt voor een geweldige verrassing…

JufYvon over dit boek: "Hierboven vertelde ik al over de leesboeken van Terugblikken, maar wist je dat er ook prentenboeken per tijdvak gemaakt zijn in dezelfde serie?
Misschien zijn deze boeken nog wel wat toegankelijker. Zeker in groep 3, waar in het begin nog niet zelf gelezen kan worden. Hier kun je ze allemaal bekijken."


Vanaf groep 5-6/7-8:

Tim Collins - Het dagboek van Nurdius maximus in de Lage landen
http://www.bol.com/nl/p/het-dagboek-van-nurdius-maximus-in-de-lage-landen/9200000040924228/
Ik ben Nurdius Maximus, en ik weet zeker dat ik ooit de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zal zijn. Daarom houd ik dit dagboek bij. Zodat de mensen ook over duizend jaar nog kunnen lezen hoe ik alles in het werk heb gesteld om onze Romeinse beschaving naar de barbaren te brengen. Dat is hard nodig, want ze dragen hele rare kleren, hebben geen wc's en geloven in suffe goden die altijd boos zijn. Bijna hadden ze MIJ aan zo'n god geofferd. Dus ik denk dat ze nog niet helemaal klaar zijn voor onze beschaving...

Selma Noort - De zee kwam door de brievenbus
http://www.bol.com/nl/p/de-zee-kwam-door-de-brievenbus/9200000040876561/
Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’

Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.

Dirk Weber - De goochelaar, de geit en ik
http://www.bol.com/nl/p/de-goochelaar-de-geit-en-ik/9200000016022424/
April 1927. Camiel werkt in de schoenmakerij van zijn opa en droomt ervan om, net als zijn vader, goochelaar te worden. Maar dan wordt zijn vader gearresteerd, verdacht van verduistering. En als opa besluit dat zijn kleinzoon dan maar voor het geld moet zorgen en met school moet stoppen, zet Camiel alles op alles om zijn vader vrij te krijgen. Al snel komt hij erachter dat dit niet meevalt voor een jongen van elf. Camiel moet volwassen beslissingen nemen, want: hoe ver ga je om je vader te redden?

JufYvon over dit boek: "Schrijver Dirk Weber heeft voor dit boek de Thea Beckmanprijs van 2014 én ook dit jaar een zilveren griffel gewonnen!"


Rob Ruggenberg - De boogschutter van Hirado
http://www.bol.com/nl/p/de-boogschutter-van-hirado/9200000016022436/
Reyer wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, een eiland vlak voor de Japanse kust. Daar kan hij werken als leerling-koopman voor de VOC,
en misschien wel rijk worden. Onderweg krijgt hij van een piraat een brief die hij in Japan moet bezorgen.
Sakura is de dochter van een samoerai. Haar vader wil dat ze trouwt met een Hollandse koopman zodat ze in de gaten kan houden wat er allemaal gebeurt en besproken wordt in de handelspost van de VOC. Maar Sakura wil niet met een veel te oude vieze man trouwen. En al helemaal niet als ze Reyer heeft gezien. Het is liefde op het eerste gezicht.

JufYvon over dit boek: "Ook de andere boeken van Rob Ruggenberg zijn een aanrader!"

Gerard Sonnemans - Erik de viking
http://www.bol.com/nl/p/erik-de-viking/9200000010017439/
Omdat hij te jong is, mag Erik niet mee met het drakenschip van Vikinghoofdman Hamar om tegen de Franken te vechten. Hij verstopt zich op het schip, maar hij wordt ontdekt en moet voor straf allerlei rotklusjes doen. Als de Vikingen een dorp overvallen, blijft Erik alleen achter op het schip. Dan duiken er vier gewapende Franken op…


Lydia Rood - De jongen die in de muur verdween
http://www.bol.com/nl/p/de-jongen-die-in-de-muur-verdween/9200000011366703/
Meester Rembrandt zat zó dicht bij de snijtafel dat hij het lijk moest kunnen ruiken. Maar hij keek naar Dirk, zijn tekenstift in de lucht. Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Hij zal zijn broers laten zien dat hij best tegen bloed kan! Later wordt hij ook chirurgijn, net als hun vader. Verstopt achter ruggen en hoge hoeden ziet hij hoe zijn vader het lijk van een gehangene opensnijdt en hij moet overgeven.

Dit mag zijn vader nooit te weten komen! Dirk schrikt als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd, met hem erbij! Hij moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen! Maar dan moet hij eerst voorbij Saskia van Uylenburgh, die verliefd is op de schilder. Gelukkig heeft Dirk twee echte vrienden die hem willen helpen.Veel plezier ermee!


Reacties