Doorgaan naar hoofdcontent

Boekentips: 10 leuke herfstboeken voor jong en oud

Het is herfst! Een aantal jaar geleden verzamelde ik al een aantal leuke herfstboeken. Hieronder heb ik weer een aantal boekentips neergezet! Er zit van alles voor jong en oud bij. Je kunt ze gebruiken in de klas om voor te lezen of om mee te werken in het thema herfst.


Let op, het zou kunnen dat bepaalde boeken niet (meer) leverbaar zijn. Mijn tip is om het bij je lokale boekhandel of bieb te proberen.

Loes Riphagen - Het kabouterboek (4+)
Kleine kabouter Kik neemt je mee in de wereld van de moderne kabouter. Ontdek hoe kabouters leven, wat ze de hele dag doen en knutselen en hoe ze zich zo goed verborgen weten te houden. Of het nu het stappenplan is voor het maken van een kaboutermuts of een dwarsdoorsnede van een kabouterhuis, op elke pagina kijk je je ogen uit!

            JufYvon over dit boek: Voor je herfstthema in de onderbouw is dit boek geweldig!! Er zit zoveel inspiratie in om een verhalend thema op te zetten dat je weken vooruit kunt!
            Tip van JufYvon: Je kunt een documentje downloaden met daarin een stappenplan om Kik te leren tekenen en figuren om een kabouterhuis/kijkdoos te maken.

Tineke Honingh - Struikmeisje (10+)
Iedereen heeft wel een reden waarom hij doet zoals hij doet. Bij Erie is die reden een stoornis. Tenminste, dat zegt haar therapeut. Erie háát dat woord. Het klinkt alsof je gestoord bent. Nu gaat ze niet meer naar school, want in haar veilige huis midden in het bos zijn geen klasgenoten, geen prikkels, geen stress… en dus ook geen stoornis. Probleem opgelost!

Erie besluit zelf te onderzoeken waarom mensen doen wat ze doen. En de perfecte plek daarvoor is De Vliegenzwam. Een huisjespark in het bos. Daar ontmoet ze Bas. Wat doet hij nou in het bos, in zijn rolstoel? Waarom doet hij zo aardig? Net als Erie denkt dat ze de antwoorden heeft, blijkt Bas een heel andere reden te hebben. Een die haar leven helemaal op z’n kop zet…

            JufYvon over dit boek: Wat een bijzonder boek. Thema's als anders zijn, vriendschap, angsten overwinnen, dassen, natuur, scheiden en familie worden heel natuurlijk in elkaar gevlochten in dit verhaal. Zeker een aanrader!
Alice Hemming & Nicola Slater - De blaadjesdief (4+)
EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent... DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! 

Pieter Koolwijk & Linde Faas - Luna (10+)
Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol.
Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen.
Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna's moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven.
Hoewel... Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten...
Sanne Miltenburg - Waar blijft de herfst? (4+)
Konijn en Egel zijn beste vriendjes. Egel gaat elk jaar in winterslaap, zodra het eerste rode herfstblad valt. Maar Konijn wil zijn vriend niet missen. Kan hij de blaadjes en de herfst niet gewoon verstoppen?

Janneke Schotveld & Noëlle Smit - De eekhoorn legt een ei (7+)
In deze vrolijke verhalenbundel komt een bonte stoet bosdieren voorbij, die allemaal zo hun eigen lesje leren. De haas heeft heel veel vrienden op Fabelbabbel, maar waar zijn ze als hij ziek wordt? Mag je liegen om je liefje voor je te winnen? Hebben de mieren het gedaan? En is het waar wat ze zeggen: heeft de eekhoorn echt een ei gelegd? De eekhoorn legt een ei is een geestige, lichtvoetige verzameling fabels over echte vrienden, over anders-zijn, vrijheid, ijdelheid, roddel en achterklap en over madeliefjes.

            JufYvon over dit boek: Leuke, vernieuwende sprookjes waarin allerlei bosdieren de hoofdrol spelen, maar ze pakken de dingen niet altijd even handig aan. Sommige verhalen zullen je bekend voor kunnen komen en anderen zullen lijken op situaties uit onze moderne tijd die je stiekem met je neus op de feiten drukken. Voorlezen kan vanaf 6 jaar.
Elli Woollard & Briony May Smith - De herfst van kleine gans (4+)
Een hele mooie zomer lang, ging een Kleine Gans haar gang. Ze speelde, zwom en ze genoot. Ongemerkt werd ze sterk en groot. De bomen begonnen te verkleuren. Kleine Gans voelde: er gaat iets gebeuren. Kleine Gans trekt door het bos en vraagt al haar vriendjes wat zij doen als het herfst wordt. Als ze probeert hetzelfde te doen, lukt dat niet of voelt het niet goed… Maar dan trekt er een vlucht ganzen over en weet ze wat haar te doen staat! 

Kapitein Winokio - De herfst van kapitein Winokio (3+)
In dit boek vind je warme herfstliedjes. We maken het binnen gezellig en zetten af en toe een stapje in de natuur.
Op de tonen van 'Een dikke spin', 'Fazant met hoedje' en 'Hey eekhoorn' verwelkomen we de dieren van het grote dierenbos. In de groentetuin en ook daarbuiten vinden we allerlei lekkers: 'Pompoenen', 'Rodekool' en 'Noten' ... Er is voor elk wat wils.

            Tip van JufYvon: Op de website van kapitein Winokio kun je extra tips en liedjes vinden.
Joni Bosch & Aiko Graven - Lieve Lies maakt herfstsoep (3+)
Lies en Eekhoorn spelen samen in het bos. Wat is de natuur mooi in de herfst! Van al dat spelen hebben ze honger gekregen. Gelukkig heeft Eekhoorn een goed idee: ze kunnen samen lekkere herfstsoep maken om uit te delen aan hun vriendjes. 

Sanne Ramakers, Merel de Vink & Marjolein Hund - Op zoek naar de herfst (4+)
De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht. Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat? Als Fien en Ramses op pad gaan, ontdekken ze hoe het komt dat bomen hun bladeren verliezen en hoe paddenstoelen kunnen groeien. Wat een wonderlijke tijd, de herfst!
            Tip van JufYvon: Wist je dat er bij dit boek ook (plus)projecten van Kleuruniversiteit zijn?
Veel leesplezier!



Reacties