Doorgaan naar hoofdcontent

Gespot: Leuke seizoenenles met kleding

Tijdens de Kinderboekenweek deelde ik met jullie al een link naar een geweldige website met heel veel lessen over de ruimte.

Voor groep 1-2 zitten er echter ook lessen bij over de seizoenen! Hartstikke leuk om hier iets mee te doen voordat Sinterklaas ons land binnenvaart.

In deze les, die uit drie onderdelen bestaat, ga je met de kinderen eerst kleurplaten kleuren over de seizoenen. Je bespreekt deze kleurplaten met de klas en je praat over warmte, kou en de seizoenen.

Hierna pak je de verkleedkist met kleding die bij de seizoenen past. Bij elk seizoen vertel je een verhaaltje en een aantal leerlingen mogen de kleding erbij zoeken en aantrekken. Daarna bespreek je dit.

Als afsluiting van de les lees je een spannend 'weer-verhaal' voor en de kinderen maken hierbij bewegingen en geluiden.


Persoonlijk denk ik dat de laatste activiteit ook voor groep 3 erg leuk kan zijn.

Als je hier of op de afbeelding klikt, kun je de les gratis downloaden.

http://www.ruimtevaartindeklas.nl/lespakketten/welke-kleding-trek-je-aan


Deze les duurt volgens de website 75 minuten. Wil je dit nu verkorten, kun je er twee lessen van maken of het op een iets andere manier aanpakken.

Dit is hoe je de les op een verkorte manier kunt doen, maar toch met iets extra's:
  • Eerst laat je de kleurplaten in de kring zien. Je bespreek welk seizoen hoort bij welk plaatje? Is het er koud of warm? Wat voor kleren heeft het jongetje of meisje aan? Wat voor weer hoort er bij elk seizoen?
  • Je kunt een A3 blad met 4 vakken maken. Elk seizoen krijgt een plaatje van het seizoen (het kleurplaatje) met één of meerdere weersymbooltje(s) erbij.
  • Daarna wordt er een grote mand (/doos/kist) gepakt met kleding van elk seizoen erin. Je vertelt een kort verhaaltje en steeds mogen twee kinderen de kleding uit de mand halen die bij dat seizoen hoort. Deze trekken ze aan (voor zover dit kan, anders houden ze het voor zich). Past de kleding bij het seizoen? Waarom? Centrale vraag is: waarom dragen we kleding en waarom verschilt het per seizoen hoeveel kleding je aan hebt?
  • Ten slotte vul je het blad verder aan met plaatjes van de kleding. 
Zoals je ziet, heb ik de laatste activiteit weggelaten, maar ik heb binnen de twee andere activiteiten iets toegevoegd. Dit kun je later in de klas ophangen en hier kun je ook op terugblikken.
 
 
Zoek je nog meer ideeën voor het thema 'de seizoenen' of 'het weer'? Kijk eens op mijn Pinterestbord!
 


Reacties