Doorgaan naar hoofdcontent

Boekentips: thema herfst

Het is herfst! Hieronder heb ik een aantal leuke voorlees-, samenlees-, kijk- en prentenboeken over de herfst verzameld! Ook heb ik wat tips en ervaringen van mijzelf erbij gezet. Je kunt ze gebruiken in de klas om voor te lezen of om mee te werken in het thema herfst.


Marianne Busser & Ron Schröder - De vier kaboutertjes in de herfst
https://www.bol.com/nl/p/vier-kaboutertjes-vier-kaboutertjes-in-herfst/9200000057481082/
Vier kaboutertjes wonen in het bos. En waar beleef je de seizoenen meer dan daar? Een sfeervol en fijn voorleesboek vol vallende blaadjes, eikeltjes, kastanjes en beukennootjes. Paddenstoelen, storm en regen. De vier kaboutertjes beleven er de mooiste verhalen en peuters en kleuters zullen genieten van hun herfstavonturen.

Rian Visser - Plets, plets, plats!
https://extern.nl/product/plets-plets-plats/
Herfst, Semi verzamelt beukennootjes, dennenappels, bladeren. De dieren in het bos zijn heel verbaasd. Blaadjes kun je toch niet eten! Ze volgen Semi. Wat maakt Semi toch? Prachtig, het lijkt wel kunst.


Paula Gerritsen - Noten
Hoog in het duin heeft Muis haar hol gemaakt. Ze kijkt uit over de akkers, weilanden en boerderijen en heel in de verte ziet ze de notenboom. Als het herfst wordt besluit Muis dat het tijd is om noten te verzamelen. Ze trekt haar jas met grote zakken aan en gaat op weg. Onderweg komt Muis allerlei dieren tegen die haar waarschuwen om terug te gaan voor de storm losbarst, maar Muis luistert niet. Precies op het moment dat het keihard begint te waaien bereikt Muis de notenboom. Moe van de reis verstopt ze zich in een holletje en valt in slaap. Als ze wakker wordt, doet Muis een treurige ontdekking: alle noten zijn verdwenen. Verdrietig sjokt ze terug naar haar huisje in het duin. Daar wacht haar een grote verrassing, want waar zijn de noten naartoe gewaaid...? Precies!

            Tip van JufYvon: Via de site van Lemniscaat kun je een lessugestie van 
            Kleuteruniversiteit downloaden uit het project Noten!

Hanna Kraan - Kom je dansen, boze heks? 
Het is feest in het bos! De haas, de uil en de egel zijn al dagen bezig met de voorbereidingen. Maar met al die herrie kan de boze heks haar toverdrank niet maken. En als die mislukt, wordt ze Heel Verschrikkelijk Boos...


Mariken Jongman - Kleuters samenleesboek - Een bos vol herfst
https://www.bol.com/nl/p/kleuters-samenleesboek-een-bos-vol-herfst/9200000057346263/
Het bos is vol van herfst. Eekhoorn zoekt noten.
Spin bouwt een web.
En Muis is blij.
Niets is zo fijn
Als herfst in het bos! 

Samenleesboeken zijn boeken die je samen leest. De één leest de eenvoudige tekst voor, de ander leest de iets moeilijkere tekst voor. Zo geniet je samen van het boek.

Rotraut Susanne Berner - Kijk- en Zoekboek - Het is herfst
Zo veel te ontdekken in dit prachtige herfstkijkboek! Tientallen personages beleven grote en kleine avonturen in een herfstig landschap Na de winter, de lente en de zomer wordt het ook herfst in de kijkboeken. Het stadsfeest is een mix van dans en muziek en in het cultureel centrum is er een pompoenwedstrijd. De kinderen wijden hun nieuwe school in met een grote lampionnenoptocht.

            JufYvon over dit boek: Heerlijk boek om naar te kijken en over te praten met 
            de kinderen! De andere seizoenen in deze serie zijn ook een aanrader!


Ruth Wielockx - Luuk en Lotje - het is herfst!
Het is herfst! De tweeling Luuk en Lotje gaan in de tuin spelen. Tussen de blaadjes op de grond vinden ze een egeltje. Die maakt zich klaar voor zijn winterslaap, vertelt papa. Luuk en Lotje willen de egel graag helpen! Ze gaan een nestje bouwen. Zal dat lukken, denk je?

            Tip van JufYvon: op de website van Ruth kun je deze kleurplaat van het 
            boek downloaden!

Rachel Bright - Twee vechtende eekhoorntjes
Twee eekhoorntjes willen allebei dezelfde dennenappel hebben voor hun wintervoorraad. Het is de laatste die er in het woud te vinden is. Uh-oh, dat wordt ruzie!

            Tip van JufYvon: Wist je dat er ook een Kleuteruniversiteit project is bij dit 
            boek?


Britta Teckentrup - Lente, zomer, herfst, winter
Een tijdloos verhaal over een nieuw begin... Kijk door de gaatjes in de boom en zie wat de natuur allemaal doet in de vier jaargetijden met regen, zonneschijn, wind en sneeuw.

Sylvia Vanden Heede - Vos en haas en de seizoenen
lk jaar is het één keer lente. En één keer zomer. En één keer herfst. En één keer winter. Dat gaat zo. Daar is niets aan te doen. Maar dat is ook niet erg. Want de lente is leuk en de zomer ook. In de herfst waait het en in de winter valt er sneeuw. Er valt altijd wel iets te beleven met Vos en Haas. Het hele jaar rond! Vier verhalen van Vos en Haas gebundeld in één dik boek.


Pieter Feller - Voorlezen Met Kolletje & Dirk
Het boek komt eind oktober 2020 uit. Hier zitten de verhalen van 'herfstbeesten' in gebundeld.

In Voorlezen met Kolletje & Dirk van Pieter Feller en Natascha Stenvert zijn de zes mooiste boeken over de leukste kleuters van Nederland gebundeld. Voor urenlang voorleesplezier – het hele jaar door!
Samen met haar vriendje Dirk beleeft Kolletje allerlei avonturen. Ze verkennen samen de vier seizoenen, hebben veel plezier op de kermis en leren alles over families nadat ze een geadopteerd meisje in hun klas krijgen.

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met het thema herfst!
Veel leesplezier!Reacties