Doorgaan naar hoofdcontent

Gespot: verhalende aardrijkskundeboeken


Bij het vak aardrijkskunde gaat het vaak over gedeeltes van de wereld, reizen en culturen.
Voor geschiedenis ging ik al twee keer op zoek naar verhalende boeken. Klik hier en/of hier om dat te bekijken.
Deze keer ging ik op zoek naar verhalende aardrijkskundeboeken. Sommige boeken geven aanleiding om iets op te zoeken, anderen om van te genieten.


Groep 1-2:
Charlotte Demantons - de gele ballon
http://www.bol.com/nl/p/de-gele-ballon/1001004001954443/

Groot prentenboek zonder tekst, maar met de mooiste prenten van Charlotte Demantons. Ga je mee op wereldreis? Als je goed kijkt zie je dat een blauw autootje, een gevangenisboef, een fakir op een vliegend tapijt en een gele ballon met je meereizen.

Charlotte Demantons - Nederland
https://www.bol.com/nl/p/nederland/9200000005250760/

Groot prentenboek zonder tekst. Charlotte Demantons trakteert ons op de mooiste prenten met Nederland in al haar uithoeken.
TIP!: Via de link kun je een filmpje bekijken waarin Charlotte over het boek vertelt.
TIP!: Mooi boek voor thema of project over Nederland!

Janine Cronie - een, twee, drie, vier: hoofddoek van plezier!
http://www.bol.com/nl/p/een-twee-drie-vier-hoofddoek-van-plezier/9200000016130996/

De oma van Kate is jarig, maar ze wil haar verjaardag niet vieren, omdat ze haar angisa* (kleurrijke Surinaamse hoofddoek) kwijt is. maar er is één: taart, twee: bezoek en drie: ze krijgt veel cadeautjes. Kate snapt er daarom helemaal niets van. Totdat ze erachter komt dat de hoofddoek kan praten in een soort geheimtaal. En dat het geen feest is zonder vier: de hoofddoek van plezier.
Pieter Gaudesaboos & Lorraine Francis - Mannetje koek schrijft een boek: acht schijfjes banaan op wereldreis
http://www.bol.com/nl/p/acht-schijfjes-banaan-op-wereldreis/9200000002832820/

Hartverwarmend boek over alle continenten. Acht Schijfjes Banaan gaan op wereldreis, eentje blijft liever thuis. Wat gaat Thuisblijfschijfje doen, zo alleen in huis? Zal hij zich niet eenzaam voelen? Een verhaal over het plezier van reizen én thuisblijven. Want met technische snufjes komt de wereld in huis en zijn we, ver van elkaar, toch dichtbij.


Marianne Busser & Ron Schröder - Jakko en Kees op wereldreis
http://www.bol.com/nl/p/jakko-en-kees-op-wereldreis/9200000046267346/

Op straat vind Jakko een hondje, dat hij Keest noemt. Een beetje gezelschap komt goed uit, want Jakko's ouders gaan namelijk op wereldreis. En waarom zou Jakko dan ook niet meteen in zijn trapauto met kees de wereld gaan verkennen? Papa en mama kijken wel toe vanuit hun luchtballon. Onderweg krijgt Jakko van een oude man een handige vertaalpapegaai en redt hij een meisje, Pientje, uit een boomhut. Nu is de trapauto echt vol en kan de grote reis beginnen!
WEETJE!: Dit boek is deel 1 in de nieuwe serie over Jakko en Kees. In dit deel verkennen ze Nederland en steeds komen ze aan in een ander land!


Max Velthuijs - De gevaarlijke reis
http://www.bol.com/nl/p/de-gevaarlijke-reis/1001004006871062/
Koning Leo heeft een belangrijke brief geschreven aan zijn beste vriend in Amerika. Maar zal die wel veilig aankomen? De trouwe dienaar van de koning vertrouwt het niet en besluit de brief achterna te reizen. Dan begint een gevaarlijke reis!


Annemarie Bon - En de groeten van haas
https://www.bol.com/nl/p/en-de-groeten-van-haas/1001004011234271/
Haas is eigenlijk heel voorzichtig. Toch durft hij een veer van Zwaan te plukken voor Kip om in haar eigen staart te steken. Zwaan besluit Haas een lesje te leren en brengt hen echt ver weg. Op reis terug beleeft Haas allerlei avonturen en maakt hij overal nieuwe vrienden. En heeft hij heimwee? Dan stuurt hij Kip een kaartje. Aan het eind van deze grote reis blijkt Haas veranderd van een angsthaas in een koele kikker!
TIP!: Dit boek kun je ook in groep 3-4 gebruiken. Zoek dan eens met de kinderen op waar Haas allemaal is geweest en wat jullie daar allemaal over kunnen opzoeken.


Groep 3-4:
Janneke Schotveld - Superjuffie op safari (of de andere Superjuffie boeken)
http://www.bol.com/nl/p/superjuffie-3-superjuffie-op-safari/9200000009850276/

Juf Josje en haar klas zijn op schoolreisje naar Schiphol. Meester Snor is ook gezellig mee. Maar ze zijn er nog maar net, of Superjuffie moet al in actie komen en een koffer vol babykrokodillen redden. Om te zorgen dat ze daarna ongezien weer kan veranderen in juf Josje, duikt Superjuffie samen met een paar leerlingen de container in. Plotseling wordt de container dichtgegooid en in een vliegtuig gezet. Ze belanden bij een bioloog midden in Afrika. Contact met de buitenwereld is onmogelijk en wat nog erger is: er zijn stropers in het gebied actief en de olifanten lopen groot gevaar...
TIP!: Ook Superjuffie in de jungle is een aanrader!


Paul van Loon - Dolfje Weerwolfje: meermonster
http://www.bol.com/nl/p/dolfje-weerwolfje-meermonster/9200000026240588/

Wat zit daar in de emmer zalm die Pa meebracht? Volgens opa weerwolf is het een Selkie, een wezentje uit Schotland. het moet zo snel mogelijk terug, anders kan het niet overleven. Dolfje gaat samen met Timmie, Pa en Leo naar Schotland om zijn nieuwe vriendje terug te brengen. Een gevaarlijke reis, want Schotland is een land vol geheimen: wonderlijke doedelzakspelers en diepe meren met monsters... En denkt Dolfje dat maar of worden ze echt gevolgd door een geheimzinnige gedaante?
Groep 5-6:
Margriet Breet - Rondje om de wereld
http://www.bol.com/nl/p/rondje-om-de-wereld/9200000016170756/

Hoi. Ik ben Bart en ik zeil samen met mijn ouders, broertje en zus drie jaar om de wereld. Het is echt supertof en ik maak heel veel mee. Omdat niet iedereen zo'n vette wereldreis kan maken, heb ik een dagboek bijgehouden. Zo kun je een beetje met me meereizen. Ennuh, als je zelf zin krijgt om te schrijven, kan dat ook. Dus pak je pen, en ziel met me mee.Tosca Menten - Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet
http://www.bol.com/nl/p/dummie-mummie-2-dummie-mummie-tombe-van-achnetoet/1001004007506782/

Na een spannende reis is Dummie terug in Egypte om samen met Goos en Klaas het graf van zijn vader, farao Achnetoet te zoeken. Vol goede moed gaan ze op pad. Maar Egypte is na vierduizend jaar helemaal veranderd en het graf van Achnetoet is nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en plotseling zijn Goos en Dummie in groot gevaar...
TIP!: Combineer aardrijkskunde en geschiedenis door uit te zoeken wat er zich vroeger in Egypte afspeelde én te kijken hoe het er nu uitziet en er aan toe gaat.


Elisabeth Honey - Verboden te aaien!
http://www.bol.com/nl/p/verboden-te-aaien/1001004006442097/

In dit boek beschrijft Elizabeth Honey de belevenissen van Mark en zijn klas op schoolkamp. Ze gaan een weekje terug in de tijd en leven zoals de Australische pioniers. Ze slapen in tenten, helpen koken en bouwen hun eigen huis. Natuurlijk gebeurt er van alles. Er worden nieuwe vriendschappen gesloten en de kinderen mogen maffe dieren verzorgen zoals wombats. En dan is er ook nog het verhaal van een explosieve meester, die niet voor niets 'de bom' wordt genoemd...


Leonore Klein - Henri gaat naar Parijs
http://www.bol.com/nl/p/henri-gaat-naar-parijs/9200000011192462/

Henri woont in een klein dorpje in Noord-Frankrijk, met een parkje, vijf bomen, een eekhoorn en een kerkje. En verder niets. Henri droomt van Parijs en besluit op een dag dat hij niet langer kan wachten. Lopend gaat hij op weg. Als hij stopt voor een middagdutje, legt hij een potlood op de grond met de punt in de richting van Parijs. Zo kan er niets misgaan...
Wim Hofman - Het rijk van Heen en Weer
http://www.bol.com/nl/p/het-rijk-van-heen-en-weer/1001004006194139/

Lusje en Fup leren elkaar kennen op de Kinderboerderij. Daar wrodt hun het leven zuur gemaakt. Ze worden zelfs weggestuurd, enkele reis, naar een raar land dat Onland heet. Dat is het begin van een avontuurlijke tocht. Het leukste vinden Lusje en Fup het als ze kunnen meevaren op een mooi oud vrachtschip. Daar zouden ze wel altijd willen blijven! Maar ze vallen in handen van gewetenloze wetenschappers die ze met een raket de ruimte in willen schieten.
Groep 7-8:
Aart de Zitter - Noordwaarts
http://www.bol.com/nl/p/noordwaarts/9200000020074956/

De pinguïn-familie Pingo woont op de Zuidpool. Op een dag neemt pa Pako een besluit: Ze verhuizen naar de Noordpool. Op de Zuidpool is het veel te druk! Vliegen gaat niet, dus koopt het gezin een pingobiel. Maar telkens als het gezin onderweg halt houdt om een ijsje te kopen, gebeuren er vreemde dingen. Overal waar ze langskomen, werkt broer Puk zich in de nesten. Wel handig voor een reisverhalenschrijver als Puk. Want met dit boek wil hij beroemd worden...


Sanne de Bakker - Suriname, here we come!
http://www.bol.com/nl/p/suriname-here-we-come/9200000040900158/

Floortje de Mol is op wereldreis met haar ouders, haar broer Ruben en zus Katoo en hun demente oma. Ze hebben de jackpot in de Staatsloterij gewonnen en zijn in één klap multimiljonair. Het eerste land dat ze aandoen is Suriname. Floortje heeft er veel zin in! Maar de vakantie loopt anders dan ze had gehoopt. Haar ouders maken veel ruzie, Ruben heeft alleen oog voor zijn Italiaanse vakantievriendinnetje en Katoo is flink aan het puberen. En Floortje moet onderweg ook nog gewoon huiswerk maken... Tot overmaat van ramp raakt oma zoek. Zullen ze haar nog terugvinden?
WEETJE!: Dit boek is het eerste deel van de serie 'here we come!' Over New York en Marokko is ook al een deel verschenen.


Veel plezier ermee!Reacties